O επικεφαλής της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας Σότοκαν Καράτε (W.S.K.F.) κ.Hitoshi Kasuya έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στον Master Bob Oraiopoulos στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Πραγµατοποιώντας εκπαιδευτικό σεµινάριο για την εξάπλωση της οργάνωσής του, δεν παρέλειψε να εγκωµιάσει τη χώρα µας για τον πολιτισµό της…!

Ένα µεγάλο όνοµα των Πολεµικών Τεχνών, ο Hitoshi Kasuya, επικεφαλής της WSKF επισκέφθηκε την χώρα µας, προεσκεκληµένος από τον αντιπρόσωπό του στην Ελλάδα chief instraktur Γιώργο Λαζαρίδη. Ο Κasuya µαθητής του µυθικού δασκάλου Νakayama εξαπλώνει την οργάνωσή του και στην Ελλάδα. Αρχής γενοµένης στην Κατερίνη (∆ΑΚ), ένα τριήµερο εκπαίδευσης, πληµµυρισµένο από χρήσιµες εκπαιδευτικές στο Σότοκαν Καράτε και όχι µόνο γνώσεις, αποτέλεσαν κίνητρο για κάθε αθλητή-δάσκαλο να συµµετάσχει. Έτσι µας δόθηκε η ευκαιρία συνδυάζοντας την συµµετοχή µας να του πάρουµε συνέντευξη, γεγονός που µας τιµά και τον ευχαριστούµε θερµά, καθώς επίσης και τον κ. Κώστα Ευσταθόπουλο που µεσολάβησε να ολοκληρωθεί η αποκλειστική αυτή συνέντευξη!

 

ΣΣιχάν, η πρόσφατη επίσκεψη στην Κατερίνη είναι µιά νέα αρχή που προδιαγράφει την ανάπτυξη της WSKF στην Ελλάδα; Κατ΄αρχήν είµαι έτσι κι αλλιώς χαρούµενος που βρίσκοµαι στην χώρα που γέννησε τον πολιτισµό και ιδιαίτερα στη χώρα που γέννησε ένα σπουδαίο πολεµιστή µάλλον τον µεγαλύτερο. Τον Μέγα Αλέξανδρο. Ναι. Είµαι αισιόδοξος. Έχουµε σχέδια αλλά το θέµα είναι τα σχέδια που έχει ο Θεός, ο Βούδας, ο Αλλάχ, όπως και να τον λέµε. Αυτό που λέµε είναι ότι αισιοδοξούµε, προσπαθούµε και ελπίζουµε ότι θα τα καταφέρουµε.

Αντιπρόσωπός σας στην Ελλάδα είναι ένας καθ΄όλα εξαίρετος εκπαιδευτής ο Γιώργος Λαζαρίδης. Τα κριτήρια της επιλογής σας για τον αναφερόµενο ποιά είναι και τι περιµένετε από αυτόν να κάνει; Τον κ. Λαζαρίδη δεν τον ήξερα. Ήρθε στη Ρουµανία ο Κώστας Ευσταθόπουλος – ο γραµµατέας της οργάνωσης µας µαζί του και µου ανάφερε ότι ο δάσκαλος ∆ηµήτρης Μαρτάκης τον πρότεινε για να αναλάβει τα καθήκοντα του αρχιεκπαιδευτή στην Ελλάδα. ∆εν είχα λόγους να αµφιβάλω για ότι µου είπε. Ο γραµµατέας επίσης µε ενηµέρωσε ότι ο κ. Λαζαρίδης είχε εµπειρία και από αγώνες καθώς είχε φτάσει µέχρι τους 16 στο παγκόσµιο πρωτάθληµα της JKA. Mίλησα και µε τον ίδιο και είδα ότι µιλάω µε έναν συγκροτηµένο άνθρωπο. Αργότερα στο σεµινάριο τον είδα µε το καρατέγκι του. Θεωρώ πως έχω την εµπειρία να διακρίνω µόνο µε λίγες τεχνικές αν αυτός που τις εκτελεί γνωρίζει ή όχι καράτε και αν µπορεί να σταθεί. Αργότερα τον είδα στη Βουλγαρία ξανά. Βεβαιώθηκα ότι αυτοί που µίλησαν για αυτόν είχαν δίκιο. Είναι παλιάς κοπής καρατέκα. Το αν τα καταφέρει οργανωτικά δεν µπορώ να σας πω. Άλλωστε αυτό έχει να κάνει και µε αυτούς που τον πλαισιώνουν.

Μείνατε ευχαριστηµένος από το επίπεδο του σεµιναρίου; Η δική σας οπτική γωνία των πραγµάτων και τι µέλλει γεννέσθαι; Πράγµατι είδα σε όσους παρακολούθησαν το σεµινάριο ένα καλό επίπεδο. Αυτό είναι αλήθεια. Θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχουν οι βάσεις. Όποιο κλαµπ της χώρας επιθυµεί θα έρθει σε επαφή µε τον κ.Λα

ζαρίδη και θα γίνει µέλος κατευθείαν στην οργάνωση της Ιαπωνίας. Από εκεί και πέρα ανάµεσα σε αυτά τα κλαµπ που θα µας τιµήσουν θα υπάρξουν αθλητές οι οποίοι θα επιλεγούν να συµµετέχουν σε αγώνες τόσο πανευρωπαικούς αλλά και παγκόσµιους που διοργανώνουµε. Υπάρχει κάποια διαφορά σε ότι αφορά τις τεχνικές που δουλεύουµε. Αυτές για να µπορέσουν οι Έλληνες να τις γνωρίσουν ουσιαστικά θα διοργανωθούν σεµινάρια από εκπαιδευτές που θα έρθουν στην Ελλάδα. Για να αναπτύξεις µια οργάνωση σε οποιαδήποτε χώρα δεν φτάνει να είναι ο εκπαιδευτής γνωστός η ικανός. Χρειάζεται να κατανοήσεις τις διαφορές δηλαδή γιατί κάνεις αυτό και δεν κάνεις το άλλο; Αν το κατανοήσεις αυτό τότε µπορείς να το µεταδώσεις στους άλλους. Αυτοί που θα το δουν επειδή έχουν πείρα θα καταλάβουν αν πρέπει να ενταχθούν στην οργάνωσή µας η όχι. Στην ουσία για να αναπτύξεις κάτι πρέπει και ο άλλος να θέλει να δει τα πράγµατα διαφορετικά. Στο καράτε αλλά και στην ζωή την ίδια δεν υπάρχει µόνο µια οπτική. Στο σεµινάριο σας έδειξα ένα µπουκάλι µε νερό αν θυµάστε. Το µπουκάλι το βλέπεις από µια οπτική γωνία. ∆εν είναι µόνο όµως αυτή η γωνία στο µπουκάλι. Αν το δεις από τα πλάγια ή από πίσω πάλι µπουκάλι παραµένει. Θέλω να πω πως πρέπει να έχουµε ανοικτό µυαλό και να βλέπουµε τα πράγµατα από πολλές οπτικές γωνίες. Έτσι θα βελτιωθούµε όχι µόνο σαν καρατέκα αλλά και σαν άνθρωποι. Ο κ. Λαζαρίδης ειναι ένας καρατέκα που ανήκει στην παλαιά γενιά. Ανελαβε την ευθύνη να µαζέψει γύρω του κόσµο. Θα προσπαθήσουµε και αυτό είναι που µας ενδιαφέρει να έρθουν κοντά µας δάσκαλοι των συλλόγων. Αυτοί οι δάσκαλοι θα εκπαιδευτούν σε σεµινάρια από εµένα ή από άλλους δασκάλους που θα έρθουν ώστε να αποτελέσουν ένα πυρήνα ο οποίος θα δίνει στους µαθητές την ικανότητα να καταλάβουν τι ακριβώς θέλουµε να κάνουµε. Τι διαφορετικό θέλουµε να κάνουµε. Θεωρώ πως θα τα καταφέρουµε. Όπως είπα πριν, είδα καλό επίπεδο. Το θέµα είναι κατά πόσο µπορείς να δεχθείς κάτι καινούργιο.

Προέρχεσται από την JKA Όµως αποχωρήσατε και κάνατε την δική σας οργάνωση. Τι να επιλέξει κάποιος? JKA η WSKF ή και τα δύο; Όλοι προερχόµαστε από την JKA. ∆εν υπήρχε άλλη οργάνωση τότε. Μόλις πέθανε ο δάσκαλός µου ήταν γνωστό το τι θα γινόταν. Εξαρτάται πως βλέπεις τα πράγµατα όπως προείπα. Από µιά οπτική γωνία ή από πολλές; Το καράτε έχει πολλές οπτικές γωνίες. ∆εν δέχοµαι στερεότυπα. Γενικότερα δεν υπάρχουν καλές ή κακές οργανώσεις. Υπάρχουν καλοί και κακοί δάσκαλοι και µαθητές…Αν µε ρωτάγατε τι να επιλέξετε θα σας έλεγα να επιλέξετε να προπονηθήτε. Προπόνηση, προπόνηση και προπόνηση. Θα καταλάβει κάποιος αργότερα µε αυτά που βλέπει τι πρέπει να διαλέξει. Προέχει η προπόνηση και µετά η οργάνωση. Τι αγώνες γίνονται ∆ιεθνώς και πως µπορούµε να συµµετάσχουµε κι εµείς. Σαν σύλλογοι µέλη σας ή σαν αντιπροσωπευτική Ελληνική οµάδα? Καθε 4 χρόνια γίνεται παγκόσµιο κύπελλο στην Ιαπωνία, κάθε δύο χρόνια Ευρωπαικό και ενδιάµεσα επίσης γίνονται πολλά διεθνή τουρνουά σε χώρες που η οργάνωσή µας έχει αναπτυχθεί όπως η Τουρκία, η Ρουµανία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ουκρανία, η Ρωσία κλπ. Παράδειγµα φέτος κάναµε στα µέσα Αυγούστου µε µεγάλη επιτυχία το Παγκόσµιο στο Τόκιο και 1η Οκτωβρίου θα γίνει ένα κύπελλο στη Μόσχα προς τιµή µου. Σε αυτούς λοιπόν τους αγώνες µετέχουν οι χώρες και όχι οι σύλλογοι. Ο κ. Λαζαρίδης και οι συνεργάτες του µπορούν να επιλέξουν µιά οµάδα να αντιπροσωπεύσει την χώρα σας.

Πως µπορεί να γίνουν αγώνες στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει παρέµβαση και ακύρωση από την Ελληνική Οµοσπονδία Καράτε; Ξέρω πολύ καλά τι θέλετε να πείτε. ∆εν θα µπλέξω όµως µε πολιτικά θέµατα. Αυτά τα θέµατα τα λύνουν οι χώρες µόνες τους. Εγώ θα πω ότι είναι υποχρέωση των πολιτών όλων των χωρών να βαδίζουν σύµφωνα µε τους Νόµους της χώρας τους. ∆εν θα σχολιάσω εσωτερικά θέµατα σας. Εγώ κάνω καράτε. ∆εν κάνω πολιτική. Ασχολούµαι µε την πολιτική αλλά στην Ιαπωνία. Εδώ είµαι επισκέπτης φιλοξενούµενος. Τιµώ την φιλοξενία σας.

Πως µπορεί να γίνει κάποιος µέλος της WSKF; Σαν σύλλογος , σαν εκπαιδευτής ή και τα δύο. Κάποιο κλαµπ ή σύλλογος όπως το λέτε εδώ θα έρθει σε επαφή µε τους εκπροσώπους µας εδώ στην Ελλάδα και θα δηλώσει τα στοιχεία του ακριβώς και πόσα άτοµα έχει σαν µέλη του. Τότε θα εγγραφεί ως σύλλογος στα µητρώα της κεντρικής οργάνωσης στο Τόκιο. Αυτό έχω ζητήσει ήδη να κάνουν οι άνθρωποί µας εδώ. Είναι το λεγόµενο Κλαµπ ρετζιστρέσιον. Από εκεί θα ξεκινήσουµε…Από εκεί και πέρα οι εκπαιδευτές των συλλόγων θα συµµετέχουν σε σεµινάρια ώστε να ακολουθήσουν το πρόγραµµα µας. Εµείς σεβόµαστε όλους τους εκπαιδευτές . Θα έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν µαζί µας και να αποφασίσουν αν αυτά που κάνουµε τους αρέσουν ή όχι.

Η εκπαίδευσή σας επικεντρώνεται στις πολλές περιστροφικές κινήσεις. Τι εξυπηρετεί αυτό; Πράγµατι δίνω µεγάλη βαρύτητα στις πολλές περιστροφικές κινήσεις, καθώς αυτή η τεχνική της στροφής ουσιαστικά είναι µια αποφυγή του αντιπάλου που αν γίνει σωστά δεν αποφεύγεις µόνο τον αντίπαλο, αλλά τον ανοίγεις – δηλαδή τον αφήνεις εκτεθειµένο για να επιτεθείς αποτελεσµατικά εσύ.

Μιλήστε µας για εσάς, την καθηµερινότητα σας, τις διατροφικές συνήθειες σας και τα χόµπι σας. Είµαι ένας συνηθισµένος άνθρωπος που απλά έγινα γνωστός από το καράτε. ∆εν διαφέρω από εσάς σε τίποτα. Απλά αφοσιώθηκα εκεί πιό πολύ από εσάς. Όταν είµαι στην Ιαπωνία ασχολούµαι µε την οικογένεια µου. Έχω 4 παιδιά. Ο ένας ασχολείται µε το καράτε. Από εκεί και πέρα κάνω κάθε µέρα προπόνηση, δεν πίνω αλκοόλ, προσέχω τη διατροφή µου. ∆εν τρώω τηγανιτά για παράδειγµα, ενώ τρώω τα υπόλοιπα µε µέτρο ακόµα και γλυκά. Για παράδειγµα στη Θεσσαλονίκη που πήγα µε τον Κώστα Ευσταθόπουλο δοκίµασα απίστευτα γλυκά και ήπια πολύ καλό καφέ… Απλά δεν θεωρώ τον εαυτό µου πρότυπο…Μακριά από εµένα αυτές οι λέξεις.

Τι θα συνιστούσατε στην σηµερινή νεολαία που η κύρια απασχολή τους είναι το facebook και το internet. Θα πω ότι έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Παν µέτρον άριστον. ∆εν αφορίζω αυτά που κάνουν οι νέοι.. Σκεφτήτε πως χωρίς το ίντερνετ δεν θα µάθαιναν πολλά πράγµατα…Απλά θα έλεγα ότι στη ζωή δεν υπάρχουν µόνο τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Το ίντερνετ είναι πηγή γνώσης, το facebook είναι πηγή ενηµέρωσης και επικοινωνίας. όλα αυτά µπορεί να γίνουν εργαλεία χρήσιµα. Με όριο όµως. Όλα χρειάζονται. Και το παιχνίδι έξω στο γήπεδο κλπ. Έχω εµπιστοσύνη ότι κάποια στιγµή στη ζωή τους οι νέοι άνθρωποι τα αξιολογούν όλα και αποφασίζουν… Είστε σχεδον 69 ετών αλλά οι εκπαιδευτικές σας ικανότητες είναι πολύ υψηλές. Πως συµβαίνει αυτό; Είναι θέµα το πόσο πολύ αγαπάς αυτό που κάνεις. Αν µπορώ να µεταδώσω κάτι και ο άλλος το καταλάβει σωστά είναι έµφυτο. Στο αν διατηρείς ένα καλό επίπεδο αυτό οφείλεται στην δουλειά και στην καθηµερινή προπόνηση. Όποιος θέλει µπορεί να το κάνει. Χρειάζεται καθηµερινή άσκηση. Εγώ για παράδειγµα στην ηλικία των 69 ετών αν δεν γυµναστώ κάθε µέρα νιώθω άσχηµα. Ξέρετε για να γυµναστείς στο καράτε χρειάζεσαι µόνο δύο τετραγωνικά.  Ένα βήµα µπρος ένα

ευ αγωνίζεσθαι “Τα καλύτερα πράγµατα στη ζωή µας φτιάχτηκαν για να τα µοιραζόµαστε”

πίσω και ένα αριστερά και δεξιά. Γιατί δεν το κάνεις; Σηµαίνει ότι δεν θέλεις ή ότι βαριέσαι. Αν δεν θέλεις πως θα διατηρηθείς σε καλή κατάσταση. Εγώ είµαι επαγγελµατίας και σέβοµαι ότι κάποιος πληρώνει για να µάθει κάτι από µένα. Φροντίζω από τη µία να του δείχνω κάτι καινούργιο αλλά από την άλλη αν σέβοµαι τους µαθητές µου θα πρέπει να βρίσκοµαι σε υψηλά στάνταρ. Η ζωή µου στιγµατίστηκε από αυτό. Φροντίζω την διατροφή µου, δεν πίνω αλκοόλ και γυµνάζοµαι ακόµα και στο δωµάτιο του ξενοδοχείου. Τα χρόνια περνάνε αλλά οφείλεις να προσαρµόζεσαι στην ηλικία σου. Αλλά πάντα να προσπαθείς να βελτιώνεσαι µέχρι να πεθάνεις. Το ότι δεν είµαι αθλητής δεν σηµαίνει ότι δεν πρέπει να γυµνάζοµαι. ∆ουλεύουµε µέχρι το τέλος. Αφού µπορώ να το κάνω εγώ µπορείτε όλοι σας. Αρκεί να το αποφασίσετε και να προσπαθήσετε!

Σας άρεσε η διαµονή σας στην Ελλαδα; Πραγµατικά το χάρηκα. Είναι η τρίτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα αλλά η πρώτη που ήρθα στη Μακεδονία. Η Θεσσαλονίκη είναι µια όµορφη πόλη ενώ η παραλία της Κατερίνης είναι φανταστική. Οι άνθρωποι στην Κατερίνη είναι τόσο θερµοί και φιλόξενοι που έµεινα εντυπωσιασµένος. Το φαγητό ήταν εξαιρετικό. Οι άνθρωποι έκαναν τα πάντα να µε ευχαριστήσουν. Ήταν µια µεγάλη παρέα. Αυτά δεν υπάρχουν αλλού. Ελπίζω να τους το ανταποδώσω.

Κάτι που σας έκανε εντύπωση σε σχέση µε άλλες χώρες; Ναι. Πήγαµε στη Θεσσαλονίκη και δοκίµασα τα εξαιρετικά γλυκά. Επίσης µου έκανε εντύπωση πως αν και εργάσιµη ηµέρα οι καφετέριες στην πλατεία Αριστοτέλους είχαν πολύ κόσµο ενώ ο περισσότερος κόσµος στο δρόµο προχωρούσε έχοντας ένα πλαστικό κύπελο µε καφέ στο χέρι.

Σας ακούσαµε να λέτε try to be better. Που το στηρίζετε αυτό όταν στη σηµερινή εποχή από τη µία η καθιστική ζωή, η οικονοµική κρίση, η αδιαφορία και άλλες προτεραιότητες δεν επιτρέπουν τον κόσµο να ασχοληθεί και αυτοί που ασχολούνται δεν ανταποκρίνονται στο βαθµό που θα έπρεπε; Πως µπορούν και οι δύο αυτές κατηγορίες να ενταχθούν στο δρόµο του Καράτε; ποιό θα ήταν το δέλεαρ και το κίνητρο; Ξεκινάω από το τέλος. Γιατί πρέπει να ενταχθούν στο δρόµο του καράτε; Γιατί όχι στο δρόµο της κολύµβησης ή του µπάσκετ ή του ποδοσφαίρου ή της µουσικής ή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Θα πρέπει να ενταχθούν στο δρόµο της ευτυχίας, της γαλήνης κλπ. Αυτός ο δρόµος για µένα είναι του Καράτε. Για σένα µπορεί να είναι του ποδοσφαίρου. Το θέµα είναι να είσαι ευτυχισµένος. Αυτό είναι το κίνητρο. Η προσωπική ευτυχία. Η κρίση θα περάσει. Μέχρι να περάσει πίεσε τον εαυτό σου και δώσε του χρόνο. Χρόνο να κάνεις ότι σε κάνει πιο ευτυχισµένο. Try to be better! Σε ότι και να κάνεις έχεις την υποχρέωση στον εαυτό σου να βελτιώνεσαι. Αυτό είναι και το νόηµα. Συνεχής βελτίωση σε όλα. Try to be better σαν άνθρωπος πάνω από όλα…! Και πάλι σας ευχαριστώ για τη θερµή φιλοξενία. Ελπίζω να σας δω σύντοµα!

Ο Χιτόσι Κασούγια γεννήθηκε το 1948 στο Τόκιο και σπούδασε νοµικά στο πανεπιστήµιο Hosei της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας. ∆ιακρίθηκε από πολύ νωρίς στην οµάδα καράτε του πανεπιστηµίου και τον πήρε υπό την προστασία του ο Μασατόσι Νακαγιάµα. Τέλειωσε το πρόγραµµα εκπαίδευσης νέων δασκάλων που κράτησε τρία χρόνια. ∆ιακρίθηκε σε όλους τους εγχώριους και διεθνείς αγώνες καράτε κατά την περίοδο 1975-1985

και έγινε µέλος της εθνικής οµάδας της Ιαπωνίας. Σταµάτησε τους αγώνες στην ηλικία των 37 χρόνων. Ο δάσκαλος Κασούγια είναι κατοχής του 8ου νταν και έγινε παγκόσµια γνωστός για τη µοναδική του διδασκαλία στο καράτε εξαιτίας των περιστροφικών κινήσεων που διδάσκει. Το 1990 σχηµάτισε την δικιά του οργάνωση καράτε WSKA που τώρα είναι µία απο τις µεγαλύτερες οργανώσεις σε παγκόσµιο επίπεδο.Είναι παντρεµένος και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.

H λαική ρύση “ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη είναι πάντα επίκαιρη” θα µας πει ο αντιπρόσωπος της WSKΑ στην Ελλάδα Γιώργος Λαζαρίδης και για το θέµα αυτό είχαµε την ευκαιρία να συνοµιλήσουµε µαζί του, ο οποίος µεταξύ άλλων είπε : “είναι µεγάλη τιµή για µένα η ιδιότητά µου αυτή, αλλά συγχρόνως τεράστια ευθύνη που συγχρόνως συνδυάζει την ανάπτυξη της οργάνωσής µας σε τεχνικό, αγωνιστικό, εκπαιδευτικό, διαιτητικό και οργανωτικό επίπεδο. Η προσπάθεια εποµένως είναι συλλογική, απλά εγώ ηγούµαι και δίνω τις κατευθύνσεις για την βελτίωση και εξέλιξη όλων µας όπου ο καθένας υστερεί. Έχω εµπιστοσύνη τόσο στον εαυτό µου όσο και στους άξιους συνεργάτες µου και ευελπιστώ χρόνο µε τον χρόνο να αυξηθούν και ποσοτικά και ποιοτικά. Η οργάνωσή µας στόχο και σκοπό έχει να καλλιεργήσει το παραδοσιακό καράτε µέσα από το οποίο εξελίσσονται οι αρχές και η διδασκαλία του. Αναπτύσσονται φιλοσοφία, ήθος και αξίες αποτελώντας την συνέχεια του θρυλικού Νακαγιάµα και βέβαια η ευθύνη είναι µεγάλη απέναντι και στο σπορ καράτε-που πλέον είναι Ολυµπιακό άθληµα, να µη χαθούν οι ρίζες του, δηλαδή το παραδοσιακό καράτε που είναι η βάση του. Έτσι το πρώτο σκέλος αφορά την εκπαίδευση αθλητών και δασκάλων σεµιναριακά σε Ελλάδα-ήδη το πρώτο στην Κατερίνη σηµείωσε µεγάλη επιτυχία δεδοµένων των αναλογιών, Βουλγαρία, Ρουµανία και όπου αλλού µπορούµε να πάρουµε µέρος. Από την άλλη η ετοιµότητα της αγωνιστικής οµάδας µε τον παραδοσιακό τρόπο συµµετοχής σε αγώνες sobu ippon, δηλαδή νίκη µε δύο wazari ή ένα ippon. Θεωρώ ένας αγώνας επιβίωσης ρεαλιστικά ο άνθρωπος αν δεχθεί ισχυρό κτύπηµα µε ένα πεθαίνει. Έτσι και σαν πολεµική τέχνη που είµαστε πρέπει να διατηρήσουµε την πραγµατική του µορφή και να είναι άκρως ρεαλιστική. Για τον λόγο αυτό το καράτε παραµένει στην κορυφή των πολεµικών τεχνών, διατηρώντας όµως και την αθλητική του υπόσταση µε αγώνες point system. ∆εν χρειάζεται να παίζεις 2 ώρες για να νικήσεις όπως συµβαίνει σε άλλα µαχητικά σπορ. Με οδηγό την εµπειρία µου παρακολουθώντας στο παρελθόν σεµινάρια µε τους κορυφαίους του στυλ Τανάκα, Οσάκα, Ενοέντα, Οοτάκε, Καραµήτσο Ευθύµη-τον µοναδικό Έλληνα που κέρδισε Γιαπωνέζους σε Παγκόσµιο πρωτάθληµα στα κάτα καταλαµβάνοντας την 3η θέση-για τον οποίο ο Uechara είχε πει του άξιζε η πρωτιά και βέβαια τις εµπειρίες που θα αποκτήσουµε µε τον δάσκαλό µας Κασούγια θα αναπτύξουµε την οργάνωσή µας και θα την διανθήσουµε. Τον Οκτώβριο ακολουθεί σεµινάριο διαιτησίας στην Αθήνα-ήδη κάναµε το πρώτο στη Θεσσαλονίκη και έπεται συνέχεια. Οι επιτυχίες στην οκτάδα στα κάτα σε Πανευρωπαϊκά της ESKA τόσο του Μπιρµπάκου-αθλητή του Καζακέα το 1990 και ιδιαίτερα στο Πανευρωπαϊκό του Πρίντεζη Μάρκου το 1994 καθώς και του χρυσού µεταλλίου στο Πανευρωπαϊκό της ESKA µε την αθλήτριά µου Χατζηαλεξιάδου Κατερίνα θα έχουν και συνέχεια…” Υ.Γ. Ο Γιώργος Λαζαρίδης βασικό στέλεχος της Εθνικής οµάδας, Βαλκανιονίκης µε 2 χρυσά σε οµαδικούς και 1 σε ατοµικούς, Πανελλήνιος 2 φορές και το 1993 πρωταθλητής σε αγώνες Β.Ελλάδας και στα κάτα και στο Κούµιτε µε πάµπολλες διακρίσεις σε διεθνή τουρνουά, αποτελεί εγγύηση στο νέο του πόστο σαν επικεφαλής αντιπρόσωπος στην οργάνωση της WSKA στην Ελλάδα. Η εµπειρία του από αγώνες µε αποκορύφωµα την 16η θέση στο Παγκόσµιο πρωτάθληµα της JKA, την 4η θέση το 1994 στο Μπέρµινγχαµ σε Πανευρωπαϊκό και 2η και 3η θέση στο Γκιφού της Ιαπωνίας σε αγώνες κάτα και κούµιτε προδιαγράφουν το επίπεδο ενός µεγάλου αθλητή. Η συνέχεια ήταν ανάλογη είτε σαν διαιτητής-5ος καλύτερος στην Ευρώπη και µέλος της Ελληνικής επιτροπής ∆ιαιτησίας και γενικός αρχηγός της Ελληνικής Οµοσπονδίας Σότοκαν Καράτε µε τον Ενοέντα. Προπονητής στην Εθνική οµάδα και στο κλιµάκιο Β.Ελλάδας, εκπαιδευτής Ελληνικής και ∆ηµοτικής Αστυνοµίας. Επίσης της Αντιτροµοκρατικής στην Βουλγαρία µε τον Sensei Οοτάκε. Η αγάπη του για το Σότοκαν Καράτε για την αύξηση των αθλουµένων τον οδήγησε και σε παρελάσεις µε την σχολή του, κάτι που ήδη πραγµατοποιείται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας από συλλόγους Καράτε”.

Καλή επιτυχία Γιώργο Λαζαρίδη στο έργο σου!