Το παραδοσιακό Ζου Ζίτσου όπως εκφράζεται μέσα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ζου Ζίτσου (WJJF), αποτελεί στην Ελλάδα κλάδο άθλησης στην Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος, καθώς και κλάδο άθλησης του Okinawa Te Tai Karate Do.
H WJJF ιδρύθηκε το 1976 από τον Βρετανό RobertClark, όπου ύστερα από μελέτη αρκετών παραδοσιακών στυλ Ζίου Ζίτσου, Αικι ζούτσου κτλ, δημιούργησε την WJJF, παντρεύοντας τεχνικές, νοοτροπίες και τακτικές μάχης από 3 Koryu, παραδοσιακά στυλ της Ιαπωνίας.

Από το 2012 όπου και απεβίωσε ο ιδρυτής της, ανέλαβε πρόεδρος και συνεχιστής του έργου του ο Ιταλός grand Master Giakommo S. Bertoleti, όπου μαζί με τον Robert Clark είχαν δημιουργήσει το περίφημο Syllabus της WJJF. Ο G.S. Bertoleti, είναι μια σπουδαία προσωπικότητα της παγκόσμιας κοινότητας των πολεμικών τεχνών και έχει καταφέρει να αναγνωρίσει την WJJF από προ-Ολυμπιακές επιτροπές και οργανισμούς όπως η TAFISA & Sport Accord.

Τα διπλώματα της WJJF έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα διεθνώς και είναι η μόνη οργάνωση εκτός Ιαπωνίας που έχουν αναγνωρίσει οι Ιάπωνες στο Ju Jitsu.

Με ένα δίκτυο με πάνω από 45 χώρες η WJJF διοργανώνει σε ετήσια βάση τουλάχιστον 10 διεθνή σεμινάρια, camp και άλλα events με τους μεγαλύτερους εκπαιδευτές του κόσμου στον χώρο του Ju Jitsu. Τέτοια σεμινάρια έλαβαν μέρος και στην χώρα μας στην σχολή του αντιπροσώπου της WJJF, για την Ελλάδα του Νεκτάριου Λυκιαρδόπουλου, τον Ιανουάριο του 2014 και τον Φεβρουάριο του 2017.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες το παραδοσιακό JU Jitsu της WJJF, αποτελεί κλάδο άθλησης στο Παγκράτιο (ΕΟΠΑ) καθώς και στο Okinawa karate.

Η επιτροπή που συντονίζει τις ενέργειες και διαδικασίες ανάπτυξης του Ju Jitsu στον κλάδο άθλησης της ΕΟΠΑ, αποτελείται από τους: Νεκτάριο Λυκιαρδόπουλο & Παναγιώτη Κανελλόπουλο

Οι ζώνες στην ιεραρχία του Ζου Ζίτσου είναι ως εξής: Λευκή – Κίτρινη – Πορτοκαλί – Πράσινη – Μπλε – Μωβ – Καφέ – Μαύρη.

Υπάρχει ειδική ξεχωριστή ύλη για την παιδική ηλικία, που κρατάει απ΄έξω τις πολύ επικίνδυνες τεχνικές. Στην ηλικία των 16 ετών κάποιος μπορεί να δώσει εξετάσεις για την κανονική Μαύρη Ζώνη.

Membership. Μπορεί κάποιος να γίνει μέλος στο Ελληνικό Δίκτυο της WJJF, εάν είναι εκπαιδευτής και έχει την δικιά του σχολή και θέλει να ενταχθεί στο δίκτυο της WJJF, στην Ελλάδα, συμπληρώνει μια αίτηση καταβάλλοντας το ποσό εγγραφής και αυτομάτως λαμβάνει το Membership για την σχολή του – Club Registration (ανανεώνεται κάθε έτος).

Έτσι, μπορεί να παρακολουθεί με αυτόν τον τρόπο τα δωρεάν μαθήματα Ju Jitsu, που γίνονται για τους εκπαιδευτές (Instructor’s Courses).

Μόλις καλύψει με επιτυχία την ύλη έως και την πράσινη ζώνη, λαμβάνει την άδεια να διδάσκει Ju Jitsu. Εξετάσεις για τους εκπαιδευτές για την Μαύρη Ζώνη γίνονται κάθε καλοκαίρι, όπου και ολοκληρώνονται οι συναντήσεις του Σαββάτου (Instructor’s Courses).

Το παραδοσιακό Ζου Ζίτσου όπως εκφράζεται μέσα από το syllabus της WJJF, αποτελεί μοναδική περγαμηνή για όποιον το ολοκληρώσει μέχρι την Μαύρη Ζώνη 1ο Νταν. Είναι η βάση πάνω στην οποία μπορεί να υποστηρίξει οποιοδήποτε σύστημα κι αν κάνει.

Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν, το Ju Jitsu WJJF, απευθύνεται σε εκπαιδευτές από διάφορα στυλ αυτοάμυνας: Krav Maga, Street Fight, Military Combat Systems κτλ. Αλλά και αγωνιστικά στυλ όπως Judo, Sport Jiu Jitsu, Pagration, Brazilian Jiu Jitsu, καθώς και Karate, Tae Kwon Do.

Οι εκπαιδευτές μπορούν να εμπλουτίσουν το σύστημα που ήδη καλλιεργούν ή να το αναπτύξουν ξεχωριστά. Μέσα από την ενασχόληση στο παραδοσιακό Ζου Ζίτσου, μαθαίνει σε σωστές βάσεις κάποιος τις θεμελιώδης αρχές της μάχης σώμα με σώμα όπως απόσταση, σωστή στάση, σωστός χρονισμός, κτυπήματα σε 1ο χρόνο, εισόδους στον αντίπαλο, σπάσιμο ισορροπίας, έλεγχος, ρίψεις, ακινητοποιήσεις και κλειδώματα στο έδαφος, μάχη εδάφους, αντιμετώπιση πολλών αντιπάλων, αντιμετώπιση αντιπάλων πεσμένος στο έδαφος, αντιμετώπιση όπλων κ.α.