SHOTOKAN KARATE – Η φιλοσοφία της ήρεμης δύναμης

Η μαχητική αυτή τέχνη των άδειων χεριών, είναι το δυναμικό και συγχρόνως ευγενικό άθλημα του 21ου αιώνα και το μοναδικό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες πλήρους ένταξής του στα Ολυμπιακά αγωνίσματα.

Το Καράτε δεν είναι ένα οποιοδήποτε άθλημα, όπου μοναδικός στόχος και σκοπός είναι η άσκηση του σώματος. Εξ άλλου η ίδια η ετυμολογία της λέξης Καράτε, στην Ιαπωνική γλώσσα σημαίνει στην κυριολεξία άδεια χέρια από όπλα – kara = άδεια, te= χέρι, ενώ μεταφορικά υπονοεί άδεια σκέψη μακρυά από κάθε κακή πράξη που σκοπό έχει να βλάψει το συνάνθρωπό μας. Άρα το Καράτε είναι κάτι περισσότερο από μία απλή μέθοδος αυτοάμυνας ή ένα σύγχρονο άθλημα.

Στην πραγματικότητα το Καράτε είναι ένα πλήρες σύνολο αρμονικών κινήσεων των ποδιών και των χεριών που εφαρμόζονται με διαφορετικές στάσεις και κατευθύνσεις που συνδυάζει τεχνική αναπνοής και εκφώνηση κραυγής [κιαι], αυξάνοντας την δύναμη του εξασκουμένου περισσότερο. Είναι ένα αναπτυγμένο σύστημα αυτοπειθαρχίας, με θετική δραστηριότητα που έχει υψηλούς ηθικούς σκοπούς.

Το Καράτε όπως είναι σήμερα γνωστό, αναπτύχθηκε στη διάρκεια του 17ου αιώνα στο νησί Οκινάουα, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ιαπωνίας στην Ανατολική θάλασσα της Κίνας. Για πολλούς αιώνες στο νησί Οκινάουα υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν την χρήση των όπλων στους κατοίκους του. Ο αγροτικός πληθυσμός του νησιού επιθυμούσε να ζήσει ειρηνικά, αλλά χωρίς κανένα όπλο αισθανόταν ανασφαλής και ευάλωτος σε όλους τους εξωτερικούς εχθρούς. Έτσι αμέσως τα χέρια των ανθρώπων εκείνων προσαρμόστηκαν με επιδεξιοσύνη στο Καράτε που είναι « Πολεμική Τέχνη για την Αυτοάμυνα χωρίς όπλα » και χρησιμοποιήθηκαν για λόγους αυτοπροστασίας.

Ο Μάστερ Funakoshi, ο ιδρυτής του Σότοκαν Καράτε στο βιβλίο του KARATE-DO που έχει εκδόσει, εξηγεί ότι αυτοί που αποφασίζουν να ακολουθήσουν τον δρόμο του καράτε, πρέπει να διακρίνονται από ευγένεια και η οποία να εφαρμόζεται όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του αθλήματος αυτού, αλλά συνεχώς στην καθημερινή μας ζωή. Και καταλήγει ότι « χωρίς ευγένεια η ουσία του καράτε χάνεται ». Εξ άλλου η ευγένεια είναι προνόμιο των δυνατών και δυνατοί δεν είναι αυτοί που είναι μόνο στο σώμα, αλλά πολύ περισσότερο στο πνεύμα και στην ψυχή.

Το ιδανικό αποτέλεσμα του καράτε είναι να διαπλάθει και να διαμορφώνει χαρακτήρες. Ο δρόμος αυτός που ακολουθεί ο μαθητής του καράτε στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του, είναι μια στενή οδός που οδηγεί στην αρμονία, μέσα από τις αντιθέσεις του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου. Ο νόμος της αυτοπειθαρχίας και του αυτοελέγχου είναι ότι όσο δυνατότερος γίνεσαι, τόσο πιο οικοδομητική γίνεται η αντικειμενικότητά σου.

Το Kαράτε δεν είναι απλά ένα μάθημα γυμναστικής ή ένα άθλημα που στοχεύει μόνο στον πρωταθλητισμό, αφού στόχος και σκοπός δεν είναι απλά η εκγύμναση σώματος, αλλά η ολοκλήρωση της πνευματικής ανάτασης και της ψυχικής ισορροπίας. Για να γίνουν όμως όλα αυτά πραγματικότητα, το Καράτε έχει τους δικούς του κανόνες, τις δικές του αρχές που το διέπουν και το κάνουν να ξεχωρίζει.

Με το Καράτε αποκτάμε γνώσεις,παιδεία, αλλά προπάντων ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες καταστάσεις με τη σωστή συμπεριφορά. Είναι ένα φιλειρηνικό άθλημα που καλλιεργεί την συναγωνιστικότητα, την άμιλλα, την αυτοπειθαρχία και τον αυτοέλεγχο. Χαρακτηρίζεται από ευγένεια και σεβασμό, καλλιεργώντας την δύναμη του καλού που αντιμάχεται το κακό, δημιουργώντας ισορροπία στη ζωή σε όλες τις δραστηριότητες που επιδιδόμαστε.

Με το Καράτε τονώνουμε την αυτοπεποίθησή μας, γιατί η γνώση της Αυτοάμυνας προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια σε όσους την αποκτήσουν..

Πέρα από την εκτόνωση και την εκγύμναση, πέρα από τις αθλητικές συγκινήσεις και τις επαγγελματικές προδιαγραφές, λειτουργεί σαν εφόδιο στη ζωή. Το βασικό όπλο είναι η σκέψη, η γνώση και φυσικά η εφαρμογή. Όλα αυτά όμως εκφράζονται μέσα από την παντοδυναμία της ψυχής που αποκτιέται ιδιαίτερα από τα άτομα που κάνουν πολεμικές τέχνες, τα οποία αποκτούν αυτοπεποίθηση, είτε αφορά την αυτοπροστασία τους με την γνώση της αυτοάμυνας, είτε την ενεργητικότητα που διοχετεύουν.

Και το Καράτε αν χρησιμοποιηθεί σωστά, τότε θα είναι ο πομπός και ο δέκτης μαζί που θα οδηγήσουν τον καθένα στην λύση και την επιτυχία !!!

Το karate αν και απαιτεί φυσική κατάσταση, προϋποθέτει και ψυχολογικά στοιχεία και τεχνικές ηγεσίας απ’ τον ασκούμενο. Αποτελείται από πολλά επίπεδα κατάρτισης, εκπαίδευσης, ενώ είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως άθλημα και τέχνη αυτοάμυνας.

Η πρακτική βασίζεται στις διαφορετικές μορφές και σχέδια. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται απαρτίζονται από το kata (φόρμες), το kumite (αγώνας), το kokoro (συμπεριφορά, στάση), και το kobudo (παραδοσιακά όπλα).
Τα δεκάδες στυλ, τα συστήματα όπως ονομάζονται, τα οποία αποτελούν το καράτε, διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Άλλα εστιάζουν στην αυτοάμυνα, άλλα στην παράδοση και κάποια στην υγεία του ασκούμενου. Τα πιο δημοφιλή όμως είναι το Shotokan, το Shito ryu, το Wado ryu και το Goju ryu.

Σαν ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ οι αρχές που το διέπουν ολοκληρώνουν το άτομο «ψυχή τε και σώματι», καλλιεργώντας ταυτόχρονα τις πνευματικές του ικανότητες, για μια καλύτερη κοινωνία του αύριο.

Σαν ΠΑΙΔΕΙΑ αναπτύσσεται η ηθική πλευρά της ζωής, δημιουργώντας χαλύβδινους και ακέραιους χαρακτήρες, με ισχυρή προσωπικότητα και χρήσιμους στην κοινωνία.
-Σαν ΑΘΛΗΜΑ αξιοποιείται η αγωνιστική ικανότητα του καθενός, είτε σαν μαζικός αθλητισμός, είτε σαν πρωταθλητισμός στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας και του «ευ αγωνίζεσθαι».

Σαν ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ παρέχεται η δυνατότητα στην αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων από κακόβουλες επιθέσεις κλοπών, βιασμών, κακοποιήσεων με την γνώση της αυτοπροστασίας. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και την άμυνα σε κάθε εσωτερικό κίνδυνο (καταχρήσεις αλκοόλ, τσιγάρα, ναρκωτικά, αναβολικά, βωμολογίες, μελαγχολία κ.α.).

Το Καράτε λοιπόν είναι το καλύτερο μέσον αυτβελτίωσης, προσωπικής ανάπτυξης και επικοινωνίας με τον εαυτό μας, λειτουργεί σαν ψυχαγωγία, διασκέδαση, όταν γίνει τρόπος ζωής…!