Το Καράτε στην Ελλάδα έχει και όνομα και επίθετο : Bob Oreopoulos. Ο διεθνούς φήμης καρατέκα Μπάμπης Ωραιόπουλος – παλιός διεθνής πρωταθλητής και προπονητής παγκόσμιων πρωταθλητών στο Μακεδανό Θεσσαλονίκης, είναι η απόλυτη κυριαρχία στο Καράτε, αφού ο ίδιος υπήρξε διεθνής πρωταθλητής, ανέδειξε παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς πρωταθλητές, ενώ σαν διοικητικό στέλεχος συνέβαλε τα μέγιστα στην οργάνωση, διάδοση και ανέλιξη του αθλήματος Καράτε.

Γεννήθηκε στην Πατρίδα Βεροίας το 1958. Aπό την παιδική του ηλικία ο Αθλητισμός ήταν γι΄αυτόν το καλύτερο παιχνίδι. Όσο μεγάλωνε τόσο περισσότερο τον τραβούσε η Aθλητική ζωή και επιθυμούσε να διοχετεύσει στο χώρο αυτόν όλη του την δύναμη. Aσχολήθηκε με το ποδόσφαιρο – αγωνιζόταν στους ερασιτέχνες Βεροίας και στην Κίτρινη Θύελλα Πατρίδας σαν τερματοφύλακας, καθώς και με το στίβο στα 110 μ. εμπόδια. Καταλάβαινε από τότε ότι ο χώρος αυτός ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του, αλλά κανένα άθλημα δεν τον συγκινούσε τόσο πολύ, ώστε να παραμείνει.

Ξεκίνησε έτσι τις μαχητικές τέχνες σε ηλικία 16 ετών, έχοντας πρώτο δάσκαλο τον Λευτέρη Κυριακίδη, από τον οποίο αποφοίτησε το 1978 με τον βαθμό του 1ου νταν μαύρης ζώνης στο Οκινάουα Καράτε. Συνέχισε με τον Σόκε Βασίλη Ζαχόπουλο, από τον οποίο επιβραβεύτηκε με το 6ο νταν. Από τις πρώτες κινήσεις καταλάβαινε πως βρήκε αυτό που αναζητούσε και αποφάσισε να μάθει πολύ καλά και αποτελεσματικά αυτήν την Τέχνη των άδειων χεριών, που έγινε το αγαπημένο του άθλημα τρόπος ζωής και μ΄αυτό άγγιξε και βαδίζει στις υψηλές κορυφές της Παγκόσμιας αναγνώρισης.…

Το 1982 αναγνωρίζεται η πρώτη Ελληνική Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Πολεμικών Τεχνών, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, όπου εκλέγεται και αναλαμβάνει για τρεις συνεχόμενες θητείες στη θέση του γεν. γραμματέα. Η ιδιότητα αυτή τον επιτρέπει ώστε να οργανώσει το καράτε διοικητικά και αγωνιστικά, δημιουργώντας την πραγματοποίηση περιφερειακών και πανελληνίων πρωταθλημάτων και κυπέλλων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο σε όλες τις κατηγορίες παίδων, κορασίδων, εφήβων, νεανίδων, νέων ανδρών, νέων γυναικών, ανδρών, γυναικών.

Παράλληλα ο ίδιος αγωνίζεται σαν αρχηγός της Εθνικής ομάδας, πετυχαίνοντας διακρίσεις στο διεθνές στερέωμα. Αποκορύφωμα σίγουρα αποτελεί η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου το 1983 στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε στην Ρώμη. Η εσωστρέφεια όμως του Οκινάουα Καράτε, οδηγεί τα βήματά του στο Σότοκαν και την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε [1992], όπου γίνεται μέλος. Σφραγίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την προσφορά του κι εδώ, γίνεται ο πρώτος προπονητής που ανοίγει τον δρόμο των επιτυχιών, αφού ο αθλητής του Κώστας Παπαδόπουλος αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας [17-10-1998].

Ο αναφερόμενος μέχρι σήμερα μετρά 4 μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, 3 σε world Games και 7 σε Πανευρωπαϊκούς αγώνες. Έκτοτε οι επιτυχίες των αθλητών του διαδέχονται η μία την άλλη και ο έταιρος πρωταθλητής που διαθέτει Ηρακλής Τσαμουρλίδης κατακτά συνολικά 1 μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Παγκόσμιο πρωτάθλημα, 1 χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Karate 1 και 4 Πανευρωπαϊκά μετάλλια. Τον δρόμο των διακρίσεων ακολουθούν κι άλλοι αθλητές του που κατακτούν μετάλλια σε Μεσογειακό, Βαλκανικό και Διεθνές επίπεδο, πέρα από τα Πανελλήνια, όπως είναι ο Μάξιμος Χατζηλιάδης, ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου, ο Γιώργος Σαββίδης, η Ελίνα Τσαμουρλίδου, ο Φώτης Λουκόπουλος, ο Μάντικας Μάνος, ο Γιώργος Μπησικλής, ο Νίκος Παπαγιουβάνης, η Δήμητρα Μπησικλή κ.α.

Πως ξεκινήσατε το Καράτε κ.Ωραιόπουλε ;
Όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου, συνεπαρμένος κι εγώ από τις κινηματογραφικές ταινίες του Μπρους-Λη και με την παρόρμηση του επιστήθιου φίλου μου Κώστα Τσακιρίδη, οδήγησα τα βήματά μου στο δρόμο των μαχητικών τεχνών, όπου μόνο οφέλη έχω αποκομίσει, ενώ παράλληλα έχω καταξιωθεί και σαν αθλητής και σαν προπονητής, αλλά προπάντων σαν άνθρωπος στην κοινωνία, κτίζοντας μια ισχυρή προσωπικότητα.

Αλήθεια ποιοι είναι οι λόγοι που κάποιος σήμερα πρέπει να ξεκινήσει το Καράτε και σε ποια ηλικία ;
Πιστεύω στην ηλικία των 5-6 ετών εφ΄όσον του αρέσει το Καράτε μπορεί να γνωρίσει τον θαυμαστό κόσμο των μαχητικών τεχνών. Τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που είναι ζωηρά και υπερκινητικά εκτονώνονται στο dojo, διαπλάθουν έναν ισχυρό και υγιή χαρακτήρα, καλλιεργούν τις ηθικές αξίες της ζωής [σεβασμός, ευπρέπεια, ήθος, αγάπη] και αυτοπειθαρχούν ενάντια σε κάθε αρνητική πρόκληση της ζωής [ναρκωτικά, αλκοόλ, κλοπές, αναβολικά,εγκληματικότητα κ.α.]. Και φυσικά μπορούν να κάνουν και πρωταθλητισμό. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σίγουρα πέρα από την αυτοάμυνα έχουν πολλά να κερδίσουν. εφ΄όσον ασχοληθούν είτε σαν γυμναστική, είτε σαν τεχνική, είτε σαν Φιλοσοφία, καθώς το καράτε είναι τρόπος ζωής….

Υπάρχουν προδιαγραφές ώστε οι έλληνες πρωταθλητές να σταδιοδρομήσουν σε διεθνές επίπεδο ;
Σίγουρα ναι, αφού ήδη πολλοί έλληνες αθλητές έχουν κατακτήσει Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και έχουν κατατάξει την χώρα μας στην ελίτ του παγκόσμιου αθλητισμού, όπου κατέχουμε αντίστοιχα την 6η και 10η θέση σήμερα, επιτυχία στην οποία έχει συμβάλλει τα μέγιστα και το σωματείο μας Μακεδανός . Αναφορικά οι Κώστας Παπαδόπουλος, Ηρακλής Τσαμουρλίδης, Δημήτρης Τριανταφίλης, Σπύρος Μαργαριτόπουλος, Θεοδώρα Δουγένη, Κυριάκος Αρσενιάδης, Γιώργος Μπάτζιος, Γιώργος Τζάνος Αλεξία Καρυπίδου, Ευδοξία Κοσμίδου, Βικη Πανετσίδου, ΄Ελενα Χατζηλιάδου κ.α. και οι νέοι που ακολουθούν κοσμούν με τις διακρίσεις τους το παρόν και το μέλλον του ελληνικού καράτε και αφήνουν πολλές υποσχέσεις για νέες διακρίσεις στο εγγύς μέλλον…

Παρ΄όλα αυτά όμως το Καράτε δεν είναι Ολυμπιακό άθλημα ;
Ολυμπιακό άθλημα είμαστε, εξ άλλου οι αθλητές μου Κώστας Παπαδόπουλος και Ηρακλής Τσαμουρλίδης προσλήφθηκαν από το Λιμενικό σώμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις αντίστοιχα. Αυτό έγινε με την ευεργετική διάταξη των Ολυμπιακών αθλημάτων που υπάρχει. Απλά δεν έχουμε δικαίωμα συμμετοχής επί του παρόντος σε Ολυμπιακούς αγώνες, κάτι που ευελπιστούμε να γίνει στην Ολυμπιάδα του 2020 στοΤόκιο, καθαρά για αγωνιστικούς λόγους, αφού οι πρωταθλητές μας μπορούν να κατακτήσουν και Ολυμπιακά μετάλλια. Όμως αγωνιζόμαστε στην Ολυμπιάδα των μη Ολυμπιακών αθλημάτων και στους Μεσογειακούς αγώνες που τα άλλα Ολυμπιακά αθλήματα δεν αγωνίζονται!

Πως βλέπετε κ. Ωραιόπουλε το καράτε σήμερα ;
Το Καράτε ακολουθεί δύο δρόμους. Ο ένας μας οδηγεί στον αγωνιστικό στόχο με την πραγματοποίηση πρωταθλημάτων, ένας δρόμος που για πολλούς παραδοσιακούς καρατέκα δεν θεωρείται αποδεκτός, αφού υποστηρίζουν ότι το καράτε είναι πολεμική τέχνη. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι και άθλημα και κάτω από προυποθέσεις θα μπορούσε να γίνει το κορυφαίο μαχητικό άθλημα Παγκοσμίως. Δυστυχώς όμως κάποιοι άνθρωποι σε καίραιες θέσεις λειτουργούν με γνώμωνα το προσωπικό τους συμφέρον και δεν το εντάσσουν στην Ολυμπιάδα επί του παρόντος. Πάντως οι ιθύνοντες του Καράτε κάνουν τα αδύνατα δυνατά και πιστεύω βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την πλήρη ένταξή μας!.

Ο άλλος δρόμος θεωρώ ότι είναι ο σκοπός του, δηλαδή μυούμενος κάποιος στα μυστικά του, δεν περιορίζεται στην αυτοάμυνα ενάντια στους εξωτερικούς κινδύνους, αλλά εμβαθύνοντας στην φιλοσοφία του, αναζητά την δύναμη του καλού που αντιμάχεται το κακό. Είναι δηλαδή ένας προσωπικός αγώνας με το κατεστημένο, όπου πολεμάς κάθε μορφή κακίας, επιθετικότητας, και γενικά αρνητικών συναισθημάτων και πράξεων. Σκοπός των καρατέκα είναι η αρμονία, η ισορροπία, η ανάπτυξη φιλειρηνικών σχέσεων και η διασφάλιση της ειρήνης,σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο…

Το Καράτε είναι η φιλοσοφία της δύναμης ;
Το Καράτε δεν είναι ένα οποιοδήποτε άθλημα, όπου μοναδικός στόχος και σκοπός είναι η άσκηση του σώματος. Η ετυμολογία της λέξης Καράτε, στην Ιαπωνική γλώσσα σημαίνει στην κυριολεξία άδεια χέρια από όπλα, [ kara = άδεια, te = χέρι ], ενώ μεταφορικά υπονοεί άδεια σκέψη μακρυά από κάθε κακή πράξη, που σκοπό δεν έχει να βλάψει τη σωματική ακεραιότητα κανενός. Άρα το Καράτε είναι κάτι περισσότερο από μία απλή μέθοδος αυτοάμυνας ή ένα σύγχρονο άθλημα Είναι ένα αναπτυγμένο σύστημα αυτοπειθαρχίας, με θετική δραστηριότητα που έχει υψηλούς ηθικούς σκοπούς.

Πως πρέπει να χρησιμοποιείται το Καράτε ;
Ο αληθινός καρατέκα σήμερα χρησιμοποιεί την τέχνη του μόνο όταν κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα ή των συνανθρώπων του που τον καλούν σε βοήθεια και πάντα έχει αμυντικούς και όχι επιθετικούς προσανατολισμούς. Δεν κάνει λαβές για να επιβάλλει την άποψή του ή για να κάνει επίδειξη των ικανοτήτων του, όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια της εκπαίδευσης για να αναδειχθεί το Καράτε και να εξελιχθεί στον τομέα της Αυτοάμυνας και φυσικά της αγωνιστικής και τεχνικής πλευράς. Άλλωστε κάτι τέτοιο είναι έξω από την φιλοσοφία του Καράτε, μια φιλοσοφία που καλλιεργεί το ήθος, την ευπρέπεια, το σεβασμό, τον φιλειρηνισμό, την αγάπη…
Ο πραγματικός καρατέκα είναι αυτός που εμβαθύνει στην ουσία των πραγμάτων, που θα τον οδηγήσουν, ώστε να αποκτήσει όλα τα εφόδια που θα τον χαρακτηρίζουν και θα τον αναδεικνύουν. Όλα αυτά γιατί γίνεται ένα ολοκληρωμένο ψυχικά και σωματικά άτομο και με υψηλό επίπεδο προσωπικότητας και νοημοσύνης.

Πως αναπτύσσει ο καρατέκα τις δυνάμεις του ;
Η δύναμη μόνη της στο άθλημα δεν αρκεί, αφού ο αθλούμενος πρέπει να διαθέτει θάρρος, αποφασιστικότητα και εξυπνάδα, στοιχεία που τα καλλιεργεί. Το σώμα πρέπει να ασκείται αν θέλουμε να είναι υγιές, όπως και το πνεύμα, λύνοντας τα προβλήματά σου με διαλογισμό και προσευχή. Έτσι αναπτύσσεις την πνευματική σου δύναμη και την χρησιμοποιείς επoικοδομητικά. Με το να παραμελείς τον διαλογισμό ή να καταφεύγεις σε κάποιον άλλο να σου λύνει τα προβλήματα, αποφεύγεις να αναπτύξεις τις δικές σου πνευματικές δυνάμεις και γίνεσαι ουσιαστικά εξαρτώμενο άτομο στους άλλους. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που όλοι οι σωστοί δάσκαλοι του καράτε επιμένουν στους μαθητές τους ότι πρέπει να εργάζονται μόνοι τους, ώστε να μετουσιώσουν την γνώση και να την κάνουν κτήμα τους, ενώ από την άλλη να δημιουργήσουν ευρύ προσωπικό πεδίο ανάπτυξης, έχοντας οδηγό τη σωστή κατεύθυνση. Ο δρόμος αυτός όμως που ακολουθεί ο μαθητής του καράτε στην διαμόρφωση ή διάπλαση του χαρακτήρα του, είναι μια στενή οδός ή μονοπάτι θα λέγαμε, που οδηγεί στην αρμονία, μέσα από τις αντιθέσεις του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου.

Τι προσόντα χρειάζονται για να ξεκινήσει κάποιος το Καράτε ;
Για να ξεκινήσει κάποιος το καράτε, δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερα προτερήματα. Ο καρατέκα πρέπει να καλλιεργήσει, ώστε ν΄αποκτήσει και να διαθέτει σε κάθε φάση της ζωής του θάρρος, τη βασική πηγή ενέργειας ζωής. Η ζωή είναι όμορφη, όταν της δώσουμε χρώμα. Με το Καράτε αποκτάμε γνώσεις, παιδεία, αυτοάμυνα, αλλά προπάντων ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες καταστάσεις με τη σωστή συμπεριφορά. Τα μόνα στοιχεία που χρειάζονται είναι διάθεση για εκπαίδευση και να παρακολουθούμε τις προπονήσεις, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις δυνατότητες του καθενός.

Υπάρχει κάτι που θα κάνετε σαν διοικητικό στέλεχος(γεν. γραμματέας) της Ένωσης Καράτε Κεντυρικής και Β.Ελλάδας που είστε;
Πολλά πράγματα καθώς στη νέα διοίκηση έχουμε βάλει μεγάλους στόχους σε συνεργασία με όλους τους συλλόγους μέλη μας. Μπορεί να χάσαμε πολλές φορές το τρένο για την Ολυμπιάδα – προσωρινά όμως, υπάρχουν συγχρόνως άλλα τόσα που είναι ικανά να αναδείξουν το άθλημά μας. To καράτε κατ΄αρχήν θεωρώ ότι μπορεί να είναι η μητρόπολη του αθλητισμού και του πολιτισμού. Θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια στα σχολεία, ώστε το καράτε να ενταχθεί στους κόλπους της ανώτερης εκπαίδευσης και να γίνει μάθημα ειδικότητας . Η σωστή επικοινωνία και η παρουσίαση από τα Μ.Μ.Ε., έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, θα συνεχίσουμε την τηλεοπτική εκπομπή Pantheon Extreme και ίσως θα εκδίδεται και περιοδικό. Επίσης με σωστότερη οργάνωση θα μας πλαισιώσουν χορηγοί σε αθλητές και ομάδες, στην ίδια την Ομοσπονδία και τους συλλόγους. Θα υπάρχουν ελπίζω σύντομα και ομαδικοί αγώνες που θα τονώσουν και το ομαδικό πνεύμα, θα δημιουργήσουμε φιλάθλους και παράγοντες, Θα γίνονται αγώνες στην περιφέρεια στα πλαίσια της αποκέντρωσης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, συμμετέχοντας και σε τουρνουά υψηλού επιπέδου. Επίσης πραγματοποίηση σεμιναρίων, εκδηλώσεων όπως χοροί, όπου θα επιβραβεύονται αθλητές, προπονητές, διαιτητές, ομάδες, παράγοντες, φίλαθλοι κ.λ.π. Θα δημιουργήσουμε καλύτερα κίνητρα συνεργασιών, καθώς ο στόχος και ο σκοπός του καράτε είναι κοινός και μονόδρομος…!

Ο προορισμός του καρατέκα ;
Ο Αθλητισμός σαν σκέψη και δράση οδηγεί τον άνθρωπο στη δημιουργία και την ευημερία. « O Καρατέκα με την δύναμη της βούλησης αλλάζει τον εαυτό του, με την δύναμη της αγάπης αλλάζει τους άλλους, με την δύναμη της γνώσης αλλάζει τον κόσμο ».

Η αξία του αθλητισμού και ιδιαίτερα του Καράτε είναι δεδομένη. Αυτή όμως η αξία χάνεται όταν δεν υπάρχει ο δέκτης. Το Καράτε είναι ένας πομπός συνεχών παροχών, ένα πραγματικά ασφαλές καταφύγιο σωτηρίας στον τομέα της υγείας και της Αυτοάμυνας, για να αναπτύξεις όχι μόνο τις σωματικές δυνάμεις, αλλά και τις πνευματικές και τις ψυχικές.

Ο Θεός μας προίκισε με πολλά προσόντα, αρκεί να τα εκμεταλλευτούμε σωστά . Και το Καράτε αν χρησιμοποιηθεί σωστά, τότε θα είναι ο πομπός και ο δέκτης μαζί, που θα μας οδηγήσουν στην λύση και την επιτυχία !!!

Το Καράτε πράγματι, είναι άθλημα που γυμνάζει το σώμα, αλλά προπάντων το πνεύμα και την ψυχή, αναβιώνοντας το ρητό των αρχαίων προγόνων μας « νους υγιής εν σώματι υγιή », για μια καλύτερη κοινωνία του “ευ αγωνίζεσθαι”.


ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ο Χαράλαμπος Ωραιόπουλος, βασικό στέλεχος – αρχηγός της Εθνικής ομάδας [1979-1993], συνετέλεσε τα μέγιστα στην αγωνιστική εξέλιξη του Καράτε στη χώρα μας. Σαν αθλητής συμμετείχε σε όλα τα διεθνή πρωταθλήματα που πήρε μέρος η Εθνική μας ομάδα, σημειώνοντας εντυπωσιακές νίκες που χρήζουν αναφοράς. Αποκορύφωμα των επιτυχιών αποτελεί η κατάκτηση χάλκινου Πανευρωπαϊκού μεταλλίου στη Ρώμη το 1983, ενώ σημαντικές ήταν οι παρακάτω διακρίσεις του :

-Απρίλιος 1981
[N.Υόρκη[, διεθνής ομαδική νίκη επί της Εθνικής ομάδας των Η.Π.Α.
-Μάιος 1981
[Πρίντεζι Ιταλίας], διεθνές τουρνουά Full Contact, όπου πρώτευσε η Εθνική μας με αντιπάλους τις αντίστοιχες ομάδες Ιταλίας, Ισπανίας, Η.Π.Α.
-Οκτώβριος 1981
[Σάλτσμπουργκ Αυστρίας], διεθνής ομαδική νίκη επί της Εθνικής ομάδας της Αυστρίας.
-Μάιος 1982
[Σεγκόβια Ισπανίας], διεθνές τουρνουά Full Contact και πρωτιά για την Εθνική μας ομάδα. O Χαράλαμπος Ωραιόπουλος κέρδισε με νοκ άουτ στον 1ο γύρο τον Ισπανό πρωταθλητή Luis Mariano Rojo.
-Ιούνιος 1983
[Ρώμη Ιταλίας], ατομική διάκριση στην κατηγορία +80 κιλά με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
-Ιούλιος 1984
[Αθήνα], διεθνές τουρνουά 8 ομάδων και πρωτιά για την Εθνική μας ομάδα με τις σημαντικές νίκες που πέτυχε ο Χαράλαμπος Ωραιόπουλος. Επιπρόσθετα ο πρωταθλητής μας κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στους ατομικούς αγώνες kata και kata Weappons αντίστοιχα.
-Οκτώβριος 1984
[Σάλτσμπουργκ Αυστρίας], διεθνές τουρνουά όπου η Εθνική μας κατέλαβε την δεύτερη θέση με αντιπάλους τις αντίστοιχες ομάδες Αυστρίας, Ιταλίας.
-Μάιος 1985
[Λουζάκα Ζάμπιας], διεθνές τουρνουά και πρωτιά για την Εθνική μας με αντιπάλους την αντίστοιχη ομάδα της Ζάμπιας και 4 Πανεπιστημιακές ομάδες.
-Αύγουστος 1985
[Σικάγο Η.Π.Α.], διεθνής νίκη επί της Εθνικής ομάδας των Η.Π.Α. Στους αγώνες αυτούς ο Χαράλαμπος Ωραιόπουλος κατέκτησε επιπλέον τρία μετάλλια, ένα χρυσό στους ατομικούς αγώνες kumite(+83 κ.), ένα χρυσό στους ατομικούς αγώνες kata και ένα χάλκινο στους ατομικούς αγώνες kata Weappons.
-Αύγουστος 1987
[Πέινα Ιλλινόις Η.Π.Α.], διεθνής ομαδική νίκη επί της Εθνικής ομάδας των Η.Π.Α., όπου κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στους ατομικούς αγώνες kumite (+83 κ.) και στους ατομικούς αγώνες kata.
-Ιούλιος 1988
[Αθήνα] διεθνές τουρνουά 8 ομάδων, όπου ο Χαράλαμπος Ωραιόπουλος κατέκτησε την 4η θέση στους ατομικούς αγώνες kumite. Στους αγώνες αυτούς και αγωνιζόμενος με την Εθνική μας ομάδα, συνέβαλε τα μέγιστα με το εντυπωσιακό σκορ 5-1, ώστε η χώρα μας να νικήσει την αντίστοιχη Πανεπιστημιακή ομάδα της Αγγλίας και να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.
-Αύγουστος 1989
[Λονδίνο], διεθνής συμμετοχή με την αντίστοιχη Εθνική ομάδα της Αγγλίας.
-Αύγουστος 1993
[Σπρίνγκφιλντ Ιλλινόις Η.Π.Α.], διεθνής ομαδική νίκη επί της Εθνικής ομάδας των Η.Π.Α και αργυρό μετάλλιο στους ατομικούς αγώνες kumite. (+83 κ.). Ο αγώνας αυτός του Χαράλαμπου Ωραιόπουλου ήταν και ο τελευταίος επίσημος που έδωσε, για να ολοκληρωθεί έτσι η αγωνιστική του δραστηριότητα, τιμώντας τα εθνικά χρώματα και μάλιστα από τη θέση του αρχηγού για 15 χρόνια αγωνιστικής προσφοράς.


ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ο Χαράλαμπος Ωραιόπουλος ίδρυσε τον Α.Σ.»Μ.Αλέξανδρο» Γιαννιτσών, του οποίου υπήρξε προπονητής [1978-1982] κι ενώ ήδη ήταν έφεδρος αξιωματικός. Στη συνέχεια κι ενώ ήδη έχει απολυθεί από τις τάξεις του στρατού, το 1981 ιδρύει τον Α.Σ. Οκινάουα Καράτε Θεσσαλονίκης, σημερινό «Μακεδανό» και το 1996 τον Α.Σ. «ΒΕΡΓΙΝΑ», τους οποίους έχει αναλάβει να προπονεί μέχρι σήμερα, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες σε διεθνή πρωταθλήματα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΑ
Υπήρξε Εκπαιδευτής στο 957 Λ/Σ Γ΄ Σώματος Στρατού [1987-1993].
ΕΦΕΔΡΟΣ ΑΝΘ/ΛΓΟΣ
Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία σαν Έφεδρος Αξιωματικός και υπήρξε Εκπαιδευτής στο κέντρο Υ.Ε.Α. [1978].
ΕΛΛΗΝΙΚΗ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Παρέδιδε σαν Εκπαιδευτής μαθήματα αυτοάμυνας στην Αστυνομία στο Λαγονήσι [1982] και στην Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης [1999-2000].
AΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Εκπαιδευθείς με τον Διευθυντή του F.B.I. των Η.Π.Α. Τζιμ Μορέλ [1983], συμμετέχοντας σε Παναμερικανικό Σεμινάριο στο Έφινγκαμ του Ιλλινόϊς.
Ο Χαράλαμπος Ωραιόπουλος κορυφαίος προπονητής Καράτε στη Θεσσαλονίκη και ένας από τους καλύτερους που διαθέτει η χώρα μας στο διεθνές στερέωμα, βραβεύτηκε με το βραβείο Μ.Αλέξανδρος «ευ αγωνίζεσθαι» στην γιορτή αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο «ήθους» του απένειμε ο Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος και σίγουρα αποτελεί τιμή για τον ίδιο, αλλά και το άθλημα του Καράτε, καθώς αναγνωρίστηκε η αγωνιστική και προπονητική του προσφορά και ηθική του αξία και επιβραβεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ [ΣΥΓΓΡΑΦΙΚO ΕΡΓΟ]
Ο Χαράλαμπος Ωραιόπουλος διακρίνεται για την Πανελλήνιά του συγγραφική και περιοδική έκδοση εκδίδοντας το :
ΕΛΛΑΣ ΤΑΙ ΚΑΡΑΤΕ
[1982, με αγωνιστικές δραστηριότητες],
ΤΑΟ ΚΑΡΑΤΕ [1985-1986, με Φιλοσοφικές αρχές],
ΤΑΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ [1987-1988, ο δρόμος του αθλητισμού μέσα από την φιλοσοφία του Καράτε],
ΙΝΝER POWER [1989 Εσωτερική δύναμη, πνευματική ανάταση, ψυχική ευφορία, σωματική ευεξία].
Δημοσιογραφικές live εκπομπές έκανε στο :
Τ.V. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ [1991,παρουσιάσεις αγώνων],
ΤΙΜΕ CHANNEL [1992-1998, Καράτε και Αθλητική Ζωή & Ζωή και κίνηση],
EURO CHANNEL [2009-2010, παρουσιάσεις αγώνων στην εκπομπή PANTHEON ΕXTREME με θέματα αθλητισμού, διατροφής, υγείας].
Δημοσιογραφική παρουσίαση άρθρων στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ με θέματα : Αυτοάμυνα και σύγχρονος άνθρωπος, η γνώση της αποτρέπει εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους [1994-1996]. Όσα δεν γνωρίζετε για το Καράτε, ένα άθλημα ιδανικό και για κορίτσια [1997-1998]. Η ΑΤΡ WORLD FITNESS κοντά στα αθλήματα [1999-2000]. ΕXTREME SPORT Θέματα αθλητισμού,διατροφής,υγείας [2001-2003].