Η Αυτοάμυνα(Αυτοπροστασία) αποτελείται από δύο λέξεις: εαυτός και άμυνα και ετυμολογικά σημαίνει άμυνα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από κακοπροαίρετες και κακόβουλες επιθέσεις, δηλαδή προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας και της ίδιας μας της ζωής από εξωτερικούς κινδύνους.

Το κίνητρο των επιθέσεων ποικίλλει και είναι διαφορετικό. Οι επιθέσεις που μπορούμε να υποστούμε μπορεί να είναι κλοπή, κακοποίηση ή σεξουαλικός βιασμός. Ο θύτης για να πετύχει τον σκοπό του μπορεί να χρησιμοποιήσει τα σωματικά του προσόντα ή και όπλα(μαχαίρι, πιστόλι, ρόπαλο κλπ.) ή κάποια τεχνική πολεμικής τέχνης ασκώντας βία, επιθετικότητα και βιαιοπραγία με δυσάρεστες επιπτώσεις για το θύμα- ενίοτε απλός ή σοβαρός τραυματισμός ακόμα καθώς έχουν αναφερθεί και θανατηφόρα κρούσματα.

Έτσι η γνώση της Αυτοάμυνας είναι επιβεβλημένη και πρόσφορη, καθώς εκτός από την ασφάλεια την σωματική, ενισχύεται η αυτοπεποίηθηση, η ψυχική ηρεμία αποκαθίσταται και η έννοια του φόβου απαγγιστρώνεται.

Ο τομέας αυτοάμυνα έχει τόσο μεγάλο εύρος με κατηγορίες περιπτώσεων, όσες και οι σταγόνες νερού στους ωκεανούς. Οι πιθανές και απίθανες περιπτώσεις και καταστάσεις αυτοάμυνας που μπορεί να προκύψουν στην καθημερινότητά μας, είναι πραγματικά άπειρες. Με μία ευρύτερη έννοια η αυτοάμυνα καλύπτει και τις περιπτώσεις προστασίας των περιουσιακών μας στοιχείων, της ηθικής μας υπόστασης και της αξιοπρέπειάς μας, της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των αγαπημένων μας προσώπων ή και των συνανθρώπων μας που χρειάζονται την βοήθειά μας.

Προκειμένου για επαγγελματίες η προστασία γίνεται από επαγγελματίες(security) με τον πλέον αποτελεσματικό αλλά και διακριτικό τρόπο των προσώπων, ή των θεσμών, ή των εγκαταστάσεων που τους έχει ανατεθεί να φυλάνε.

Μέσα όμως από την γνώση της αυτοάμυνας κατορθώνουμε να νικήσουμε τους εσωτερικούς μας κινδύνους(κακές έξεις, πάθη, αναβολικά, τσιγάρα, ναρκωτικά, κλοπές, ψυχικές διαταραχές, επιθετικότητα κ.α.) Τα αρνητικά συναισθήματα ή συνήθειες που γίνονται πράξεις μας οδηγούν στην καταστροφή και στην αντικοινωνική συμπεριφορά.

Έτσι η Αυτοάμυνα μας ολοκληρώνει και σαν άτομα στην κοινωνία μέσα από την σκληρή εκπαίδευση για την ολοκλήρωση του χαρακτήρα μας, πέρα από την ασφαλή και ολοκληρωμένη μέθοδο αυτοπροστασίας.